Forma-1 a Balatonon (BLIKK )

2011 jún 26 Forma-1 a Balatonon (BLIKK ) bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Forma-1 a Balatonon

2011-06-24 17:09:09
Mi kell ahhoz, hogy repülj a Balatonon? Egy katamarán és egy tapasztalt vitorlázó. A Blikk Fitt újságírói a héten átélhették ezt a semmihez sem hasonlítható érzést, a Balatonfüredi Yacht Club jóvoltából ugyanis kipróbálhatták, hogy a július 1–8. között a magyar tengeren rendezendő Groupama Garancia F18 katamarán-világbajnokság résztvevői miképp száguldoznak a vízen.

A vízre szállást természetesen elméleti oktatás előzte meg. Solymos Dóra a vitorlázás alapismereteit – a szélirány meghatározásától, a vitorlák kezeléséig – tanította meg az újságíróknak, Bakonyi Józseftől pedig a katamaránokról is mindent megtudtak.

 

 

 

 

 

 

 

– Az a laikusok számára is feltűnik, hogy ezek az F18-ra keresztelt hajók két törzzsel rendelkeznek – magyarázta Bakonyi, aki maga is részt vesz a vébén.

– Az 5,5 méter hosszú, 2,6 méter széles hajók méreteikhez képest hatalmas, 42 m2 vitorlafelülettel rendelkeznek, így pokoli gyorsak. Akár 40 km/órás sebességet is elérhetnek, vagyis a katamaránok valóban a vitorlázás Forma–1-es járművei.

Az elméleti oktatást követően a Blikk Fitt újságírói mindezt saját bőrükön is megtapasztalhatták. A karcsú hajótest valóban száguldott a Balatonon, sőt gyakran afölött. A minden mozdulatra érzékeny katamarán egyik oldala ugyanis gyarkan egy méterrel is kiemelkedett a vízből, hátborzongatóan izgalmas látványt és érzést nyújtva.

– Soha nem ültem még katamaránon – árulta el Tamás, a Blikk Fitt újságírója, akinek Bakonyi József még azt is megengedte, hogy kormányozza a hajóját.

– Sejtettem, hogy gyorsabb mint egy hagyományos felépítésű vitorlás, de erre a sebességre és mozgékonyságra még gondolni sem mertem. Elképesztő élmény szinte repülni a vízfelszín fölött. Próbálja ki mindenki, aki azt hiszi,hogy a vitorlázás a kényelmes emberek sportja!

Tamáshoz hasonlóan Attila is beleszeretett a repülést és a vitorlázást ötvöző sportágba. Így nem kérdés, hogy a július 1-jén kezdődő vébére mindketten visszatérnek Balatonfüredre, hogy szurkoljanak a magyaroknak.

Blikk-információ

home

Szerző

…. amikor elkezdenek sikítani a lányok onnantól beszélünk sportról!
Hozzászólások zárolva.